Dommel
De Dommel, de groenblauwe ader bij Eindhoven, versterkt en draagt bij aan klimaatbestendigheid in een verstedelijkt landschap. De Dommel begint in België en loopt dwars door Eindhoven. In en rond Eindhoven ontstond vorige eeuw een gebruikslandschap met bedrijventerreinen, woonwijken, intensieve veehouderij en infrastructuur. Hier en daar zijn nog cultuurhistorische elementen in het beekdal te vinden, zoals een aantal nog werkende watermolens.
Om de watermolens die hier vanaf de middeleeuwen te vinden waren in werking te stellen, werd het beekwater opgestuwd. Door de opstuwing van het water kon de molenaar ook het achterliggende landschap bedienen. Hierdoor ontstonden natte bodemtypes, met specifieke, natte zegge- of grasland vegetaties, die tegenwoordig ecologisch hoog worden gewaardeerd. Zo'n landschap wordt een watermolenlandschap genoemd.
Het watermolenlandschap in Eindhoven is een combinatie van natuur, cultuur en waterbeheer. Eeuwenoud en ook in deze tijd een aantrekkelijke en functionele palet van instrumenten die ingezet kunnen worden voor het herstel van de biodiversiteit, en de toenemende behoefte aan recreatie in de nabijheid van stedelijke omgeving.